Loading...
Ajankohtaista

Antti Häkkänen A-Studiossa 9.8.2021. Ydinvoima ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Hei Antti,

Minun pitää laittaa sinulle oikein kiitosviesti esiintymisestä A-studiossa 9.8.2021. Otit esille ydinvoiman roolin ilmastonmuutoksen torjunnassa ja ja laitoit Ministeri Ohisalon ottamaan asiaan kantaa. En halua repostella Ohisalon kommentteja, mutta hän vältteli asiaa ja kiemurteli kysymykseesi.

Olen itse jo 1970-luvun lopulla kuunnellut Helsingin Teknillisessä Korkeakoulussa professorin tasoisia luentoja, jossa todettiin, että ilmastonmuutos voidaan torjua vain Ydinvoiman lisäämisellä tai erittäin edullisilla aurinkopaneeleilla. Aurinkopaneeleiden halpa tuotanto ei ole vielä toteutunut ja niiden tuotanto vaatii tiettyjä arvometalleja.

Helsingin Teknisten Kokoomus jätti Kokoomuksen Rovaniemen puoluekokoukselle (15-17.6.2012) aloitteen, jossa ehdotettiin Pääkaupunkiseudun energiantuotannon selvittämistä myös siltä pohjalta, että Pääkaupunkiseudun kaukolämpö tuotaisiin Loviisan ydinvoimalaitoksilta  ko. alueelle. Aloite ei saanut minkäänlaista kannatusta silloin. Todettakoon, että tämän kaukolämmön teho olisi noin 2000 MW. Sillä voisi hoitaa lähes kaikki Pääkaupunkiseudun kaukolämmön tarve.Olen keskustellut asiasta Fortum Oyj:n edustajien kanssa viime vuosina ja tähän on hyvin yksinkertainen tekninen valmius. Siinä on kaksi reunaehtoa. Ensimmäinen on, että Loviisan kaksi ydinvoimayksikköä saa jatkoaikaa vuosien 2028-2030 käyttöluvalle. Se on mitä todennäköisintä, sillä ydinreaktoreiden paineastian kunto on OK ja laitosta voidaan käyttää vielä 2060-2080 asti. Asia tulee varmasti Valtiovallan pöydälle muutaman vuoden päästä. Toinen reunaehto on, että Loviisasta rakennetaan kaukolämpöputki pääkaupunkiseudulle. Putken hinta on Fortumilta saamani arvion mukaan noin 800-900 M€.

Yllä todettua kasvihuonekaasusta vapaata vaihtoehtoa ei saisi jättää käyttämättä Pääkaupunkiseudun kaukolämmön tuotannon vaihtoehdoista. Olemme keskustelleet asiasta HELEN:n ja aikaisemmin Helsingin Energian kanssa jo lähes vuosikymmenen. Ainoa este on ollut Helsingin Energian (nykyisen HELEN:n) nuiva suhtautuminen minkäänlaiseen yhteistyöhön Fortumin kanssa.

HELEN:n Vuosaaren biolämpölaitos on suuri virheinvestointi. Olen keskustellut siitä sähköpostin välityksellä Wille Rydmannin kanssa vuonna 2020.  Se ryöstää biopolttoaineen käytön maakuntien pieniltä lämpölaitoksilta ja ne joutuvat tuomaan polttoaineen osittain Venäjältä. (Vai mitä Wille ?) . Toki tuo virheinvestointi on tässä isossa kokonaisuudessa vain pieni tekijä.

Yksi suurimmista syntipukeista kasvihuonepäästöjen lisääntymiseen on vihreä liike. Etenkin Saksan die Grüne on saanut jo 1980-luvulla Eurooppalaiset höynäytettyä ydinvoimavastaisuuteen. Heidän Neljännen Valtakunnan politiikkaan on saatu mukaan myös CDU. Ihmettelen, jos nyt julkaistun IPCC:n raportin jälkeen tämä politiikka jatkuu Saksassa ja ydinvoimalat suljetaan.

Jatka Antti samalla asialinjalla myös jatkossa!

 

Ystävällisin terveisin,

Ville Valta

Helsingin Teknisten Kokoomus ry:n sihteeri